Het tienjarig jubileum van de Technasium Netwerkbijeenkomst werd op vrijdag 31 januari gevierd. Ondanks de landelijke onderwijsstaking zijn tweehonderdtachtig leerlingen van de zes deelnemende scholen, twintig docenten en vijfentwintigtal bedrijven en instellingen afgereisd naar de Automotive Campus in Helmond.

Ontmoeten
Het sleutelwoord tijdens de netwerkbijeenkomst is ‘ontmoeten’. Voor de leerlingen die het vak Onderzoek en Ontwerpen (O&O) volgen in de technasiumstroming is de netwerkbijeenkomst een uitgelezen gelegenheid om verschillende bedrijven in één keer te ontmoeten. Tijdens deze bijeenkomst gaan ze bij de verschillende bedrijven op zoek naar keuzeprojecten of toekomstige meesterproef die ze voor deze opdrachtgevers kunnen uitvoeren. Ook leggen ze contacten met verschillende bedrijven waar ze later in hun carrière nog gebruik van kunnen maken. Daarnaast waren meerdere organisaties aanwezig voor het aanbieden van workshops, voorlichting of expertbegeleiding voor de toekomstige periode van de technasiumleerlingen.

Toekomst
Voor de deelnemende organisaties is de netwerkbijeenkomst een mogelijkheid om hun organisatie te presenteren. Door middel van diverse opdrachten kunnen zij de leerlingen kennis laten maken met de wereld van de technologie en hopelijk hierdoor enthousiast te maken voor bèta technische vervolgopleidingen. Door leerlingen kennis te laten maken met de technologie geeft het ook de mogelijkheid om in een vroeg stadium nieuwe krachten aan te boren om de krapte op de markt op te vangen. Voor hen is de ontmoeting met een leerling er wellicht één met een toekomstige werknemer. Naast veel terugkerende technische bedrijven begint de netwerkbijeenkomst ook in de smaak te vallen bij bedrijven die zich richten op innovatie en duurzaamheid. Ook de cross-overs tussen de verschillende disciplines maakt dit evenement op meerdere fronten interessant om aan deel te nemen. Denk hierbij aan Technologie in de zorg, Vorm, Design & Media en didactische onderwijsontwerpen. Er was voor iedereen wat wils!

Inspirerende omgeving & spreker
De netwerkbijeenkomst is voor de derde keer gehouden op de Automotive Campus, de nationale en internationale hotspot, ontmoetingsplek en vestigingslocatie op het gebied van automotive en slimme mobiliteit. De Automotive Campus in Helmond is een ontmoetingsplek waar kennis en bedrijven samen komen met als doel het bevorderen van cross-sectorale samenwerking, kennisdeling en open innovatie. Op de campus worden slimme, veilige en duurzame mobiliteitsoplossingen voor mensen, wegen en voertuigen van vandaag en morgen gerealiseerd.

Dit jaar ontving Jimmy Peet van Lightyear de jongeren en vertelde hij hen over de innovaties binnen Lightyear. Een mooi voorbeeld van een bedrijf wat in het Automotive House startte en inmiddels verderop op de campus aan het groeien is.

Technasiumnetwerk Brabant Oost
De Technasium Netwerkbijeenkomst is een evenement vóór en door het technasiumnetwerk Brabant-Oost. De deelnemende scholen zijn het Jacob-Roelandslyceum (Boxtel), het Dr.-Knippenbergcollege (Helmond), het Jeroen Bosch College (Den Bosch), het Varendonck College (Asten), het d’Oultremontcollege (Drunen) en het Eckartcollege (Eindhoven).

TAGS: