De winnaars van de profielwerkstukwedstrijd Nederlands 2020 van Levende Talen Nederlands en de Internationale Vereniging voor Neerlandistiek zijn bekend.

Suzanne Voets uit 6vwo analyseerde de Camera Obscura van Nicolaas Beets uit 1839 en schreef er een eigentijdse versie van. De winnaars laten met hun knappe werk zien hoe breed en boeiend het schoolvak Nederlands is. 

Suzanne wint de profielwerkstukprijs in de categorie vwo.  Zij maakte een diepgravende analyse van de Camera Obscura van Nicolaas Beets en liet zich door dit werk inspireren tot het schrijven van een moderne versie onder de titel De Toverlantaarn. Begeleider van dit werkstuk was docent Nederlands Klaas Lintermans.

Over haar werkstuk zegt de jury: “Suzanne heeft een ambitieus en indrukwekkend profielwerkstuk gemaakt, waarin zij niet alleen onderzoek heeft gedaan naar de Camera Obscura van Nicolaas Beets (Hildebrand), maar ook een eigen editie van deze verhalenbundel heeft geschreven met als titel De Toverlantaarn. […] In dit profielwerkstuk bewijst Suzanne dat leesplezier hand in hand kan gaan met een interesse voor narratologie. Het heel precies uitpluizen van een boek of verhaal kan zelfs een inspiratiebron zijn om zelf te gaan schrijven!”

Gefeliciteerd met dit mooie resultaat Suzanne (en meneer Lintermans)! Naast de prijs van Levende Talen heeft Suzanne ook de tweede prijs van OMO in de wacht  gesleept.

Bron: neerlandistiek.nl. Lees het juryrapport en het boek hier.

TAGS: