Update 9 juni:

Winnaars KNAW Onderwijsprijs 2020 bekend
Indrukwekkende profielwerkstukken over actuele en prikkelende onderwerpen zoals verlof van tbs’ers, het verbeteren van leerprestaties van kinderen en het voorkomen van polsblessures bij het turnen. Vanmiddag was de feestelijke uitreiking van de KNAW Onderwijsprijs voor de beste profielwerkstukken van vwo-scholieren. In elk van de vier profielen werden een eerste, tweede en derde prijs toegekend. De winnaars krijgen een toelage voor hun eerste collegejaar. 

Natuur & Techniek
Tweede prijs: Een studie over cubesat voortstuwingssystemen – Juno Schuwer | Eckartcollege, Eindhoven 
Elke dag maken we gebruik van informatie die we verkrijgen door een satelliet. Denk aan weersvoorspellingen of gps. Deze satellieten branden op den duur op in de atmosfeer. Ze zullen dus vervangen moeten worden. Juno Schuwer vraagt zich af hoe cube-satellieten op een brandstofefficiënte en goedkope manier voortgestuwd kunnen worden zodat ze langer hun werk kunnen blijven doen. De oplossing zou kunnen zijn om een raketmotor op de satelliet te zetten, maar hier is nog relatief weinig onderzoek naar gedaan. 
Bericht 2 juni 2020:
Enorm trots zijn we op onze leerling Juno Schuwer, die met zijn profielwerkstuk bij de laatste drie is geëindigd voor de KNAW onderwijsprijs in de categorie Natuur & Techniek. Juno schreef een studie over cubesat voortstuwingssystemen. Cubesats (satellieten met een inhoud van maar één liter) hebben zoals alle satellieten waar wij zo op zijn gaan vertrouwen voor onze dagelijkse data geen oneindig leven. Ze zullen na lancering langzaamaan naar de aarde vallen. Juno’s idee was dat het handig zou zijn als deze satellieten voor een langere tijd in een baan om de aarde kunnen blijven, zodat ze​ langer hun werk kunnen blijven doen. De oplossing zou kunnen zijn om een raketmotor op ​de satelliet te zetten. Juno’s hoofdvraag was dan ook hoe een cubesat op een brandstof efficiënte en goedkope manier voortgestuwd kan worden. De begeleider van deze mooie studie was mevrouw Verhofstadt. Ook haar komt zeker hulde toe!
 
Op 9 juni hoort Juno tijdens een online uitreiking of hij de eerste, tweede of derde prijs heeft gewonnen. De link voor deze uitreiking volgt! Juno ontvangt een studiebeurs van respectievelijk 2000, 1500 of 1000 euro. Ook mevrouw Verhofstadt zal een aandenken en oorkonde ontvangen en school ontvangt een plaquette.
 
Mooie prestatie!
 
We hebben ook een keurmerk ontvangen.
TAGS: