logo_BPSHet Eckartcollege is een Begaafdheidsprofielschool. Dit wil zeggen dat wij ons als school inzetten voor meer- en hoogbegaafde leerlingen. Voor deze leerlingen heeft het Eckart een Masterclass en specifieke begeleiding door speciaal hiervoor opgeleide docenten. Daarnaast is er een speciaal programma voor leerlingen die ook in het Vwo nog tijd overhouden.

Onze school maakt met nog 28 andere scholen in Nederland deel uit van het landelijke netwerk Begaafdheids-profielscholen. Dit netwerk is tot stand gekomen op initiatief van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. Het netwerk wil passend onderwijs en gerichte begeleiding bieden aan leerlingen die getalenteerd, hoogintelligent of (hoog)begaafd zijn. Een belangrijke taak van het netwerk is de kwaliteitszorg. Alle scholen die bij het landelijke netwerk horen, worden beoordeeld op verschillende standaarden en indicatoren.

In 2009 ontving onze school een positieve beoordeling en daarmee ook het Begaafdheidsprofiel-certificaat. Het Eckartcollege biedt daarmee een uniek programma voor de meer getalenteerde leerling. Een van de opdrachten vanuit het netwerk van Begaafdheidsprofielscholen is het ontwikkelen van kennis samen met basisscholen. Begaafde leerlingen uit de bovenbouw Vwo van onze school geven lessen filosofie, geografie en wiskunde aan begaafde leerlingen op een basisschool. Dit willen we in de toekomst verder uitbreiden.

 

Bekijk hieronder een korte film over de masterclass, gemaakt door masterclass-leerlingen:

En verder het artikel over de masterclass in het blad  Talent