Onderzoek & Ontwerpen

Ga je komend jaar naar de Havo of het Vwo, dan maak je kennis met het Technasium. Wil je er daarna meer mee doen, dan kun je in klas 2 echt met het Technasium aan de slag. Je krijgt dan het examenvak Onderzoek & Ontwerpen (O&O). Tijdens projecten van ongeveer acht weken kom je twee keer per week bij elkaar in een werkplaats.
Als je goed kijkt naar de wereld om je heen, zijn er veel interessante beroepen te ontdekken. Kijk maar eens op tv, langs de snelweg, in een bouwput, naast de waterkant of in een ziekenhuis. Daar kom je specialisten tegen als de bouwkundige, de industrieel ontwerper, de civieltechnisch ingenieur, de designer, de architect of de radioloog. Allemaal mensen die net als jij nieuwsgierig zijn naar de wereld om ons heen. Op het Technasium van Eckartcollege maak je kennis met dit soort beroepen. En leer je op een heel praktische manier te werken.

projecten

De projecten bestaan uit opdrachten die gegeven worden door bedrijven, instellingen (o.a. ziekenhuizen) of overheidsinstanties (gemeente, provincie). Het zijn dus echte opdrachten die uiteindelijk ook aan de  opdrachtgever gepresenteerd moeten worden. Je kruipt in de rol van een specialist, bijvoorbeeld een architect of designer. Je werkt in kleine groepjes samen aan een project. Je ontwerpt en bouwt bijvoorbeeld een schaalmodel van een energiezuinig huis. Ook denk je samen na over vragen als: wat is er buiten ons zonnestelsel? Hoe komen vlinders aan kun kleuren? Kortom: je onderzoekt en ontwerpt de wereld om je heen. Aan het eind van het project presenteer je het resultaat. Zoals bij elk vak op Havo en Vwo krijg je gewoon cijfers die meetellen. Daarnaast moet je ook je teamgenoten én jezelf beoordelen. Hoe werk je samen? Neem je veel initiatief? Of heb je vooral geholpen bij rekenwerk? Die beoordelingen tellen net zo zwaar mee.
Klik HIER voor enkele projecten.

denken en doen

Bij elk project neem je een kijkje in de wereld om je heen. Hoe werkt bijvoorbeeld een bedrijf? En hoe werkt het oude sluisje dat je moet restaureren? Door praktisch te werken in projecten doe je veel  kennis op die je ook kunt gebruiken op een wetenschappelijke manier. Het gaat niet alleen om ‘doen’, maar ook om ‘verder denken’ en zo te werken aan verbetering. Nog een ander voordeel: de kennis die je tijdens de normale exacte uren krijgt, leer je op het Technasium spelenderwijs te gebruiken. Zo weet je waar je het allemaal voor doet.

Samenwerken

Samenwerken is een van de belangrijkste dingen die je leert op het technasium. In het bedrijf waar je later gaat werken vinden ze het natuurlijk leuk dat je verder kunt denken dan eerstegraads vergelijkingen. Maar je moet vooral ook met collega’s kunnen samenwerken en weten wat je klant wil. Met je team werk je aan oplossingen voor kleine en grote problemen. Zo kom je er ook achter in welke rol jij je het prettigst voelt. Want je kunt niet alles tegelijk. Het is maar net waar je interesse ligt of waar je het liefst aan werkt!

Voor meer informatie download de volgende documenten:

Vragen over het Technasium
Good Practices Technasiumnetwerk Brabant-Oost
Informatie over Technasium Opdrachtgeverschap

Website Technasium: www.technasium.nl
Website Technasiumnetwerk Brabant-Oost: www.technasiumbrabantoost.nl
Website Eurekacup: www.eurekacup.nl
Website JetNet: www.jet-net.nl
Website Philips-JetNet: www.philips.nl/about/sustainability/jetnet/index.page

Vraag naar de folder:

Techn-Folder