Onderzoek & Ontwerpen

Bij het vak Onderzoek en Ontwerpen (O&O) werk je in teams aan een echt probleem van een echt bedrijf (de opdrachtgever). Je ontwerpt bijvoorbeeld een escaperoom, maakt een kettingreactie of ontwerpt een nieuw verblijf voor de dieren in de dierentuin! Je leert steeds beter hoe je tot een goede oplossing komt, hoe je dit kunt visualiseren en beschrijven en uiteindelijk presenteren aan de opdrachtgever. Maar voordat je gaat presenteren ga je je ontwerp bouwen, zodat de opdrachtgever een goed beeld krijgt van jullie idee. Hierbij maken we gebruik van onze werkplaats met daarin verschillende machines, zoals in het filmpje hieronder te zien is. Om deze vaardigheden te leren krijg je vanaf klas 2 modules zoals presenteren, sketch up, lasersnijden, 3D-printen, schetsen, arduino en modelbouw. Elk project werk je in nieuwe teams, krijg je een ander probleem en heb je een andere opdrachtgever.

 

Tijdens verschillende projecten maak je daardoor kennis met veel interessante beroepen. Kijk maar eens op tv, langs de snelweg, op een bouwplaats, naast de waterkant of in een ziekenhuis. Daar kom je specialisten tegen als de bouwkundige, de industrieel ontwerper, de civieltechnisch ingenieur, de designer, de architect of de radioloog. Allemaal mensen die, net als jij, nieuwsgierig zijn naar de wereld om ons heen. Op het Technasium van het Eckartcollege maak je kennis met dit soort beroepen en leer je op een praktische manier en als een professional te werken.

Je gaat ontdekken waar jouw kwaliteiten liggen en hoe je die in kunt zetten in je team. Elk project krijg je als team een cijfer voor de gemaakte resultaten en een cijfer voor je persoonlijke ontwikkeling en groei die je tijdens de les laat zien.

Na de 3e klas kun je O&O kiezen als examenvak.

projecten

De projecten bestaan uit vraagstukken die gegeven worden door bedrijven, instellingen (o.a. ziekenhuizen) of overheidsinstanties (gemeente, provincie). Het zijn dus echte vraagstukken die uiteindelijk ook aan de opdrachtgeven gepresenteerd gaan worden. Je kruipt in de rol van een specialist, bijvoorbeeld een architect of designer en werkt in kleine groepjes samen aan een project. Je ontwerpt en bouwt bijvoorbeeld een schaalmodel voor Dierenrijk Nuenen die heeft gevraagd om een herontwerp van een bestaand dierenverblijf, waardoor dieren natuurlijk gedrag vertonen, zich niet vervelen en bezoekers de beste beleving ervaren. Of je denkt voor de Ontdekfabriek na over hoe de stad van de toekomst eruit kan zien, waarbij ontmoeting centraal staat.

Kortom: je onderzoekt en ontwerpt de wereld om je heen. Aan het eind van het project presenteer je het resultaat aan de opdrachtgever, zodat deze kan zien wat jullie bedacht hebben en hier inspiratie uit op kan doen.

INSPIRATIE OPDOEN BUITEN SCHOOL

Bij elk project neem je een kijkje in de wereld om je heen. Je gaat bijvoorbeeld op bezoek bij een bedrijf of instelling om te kijken hoe er daar wordt gewerkt. Ook ga je op excursie om op locatie inspiratie op te doen of onderzoek te doen voor het project. Denk bijvoorbeeld aan het project voor Dierenrijk Nuenen, waar een vernieuwd verblijf wordt gevraagd. Tijdens een excursie analyseer je het gedrag van de dieren, breng je het hok in kaart en kijk je bij andere hokken ter inspiratie. Door tijdens een project ook buiten de deur te kijken en kennis te gebruiken die je tijdens vaklessen opdoet, zie je de verbanden en weet je waar je het allemaal voor doet! Misschien ontdek je hier al het perfecte beroep wat bij jou past.

 

JEZELF ONTWIKKELEN

Samenwerken is een van de belangrijkste dingen die je leert bij O&O. Daarnaast werk je ook aan allerlei andere vaardigheden en competenties, zodat je je jezelf breed kunt ontwikkelen en jezelf goed leert kennen. Kun jij bijvoorbeeld goed plannen, leidinggeven of anderen betrekken bij een teamgesprek? Dit zijn allemaal kwaliteiten die je je hele leven lang kunt gaan gebruiken en het Technasium helpt je om deze te herkennen en verder te ontwikkelen!

AANSLUITING BIJ HET HOGER ONDERWIJS

Bij O&O werken we volgens de werkwijze van het hoger onderwijs. Het projectmatig werken en de zelfstandigheid die daarbij gevraagd worden zijn vaardigheden die je binnen het Technasium leert. Ook leer je hoe je zelf een planning kunt maken, hoe je samenwerkt met een team en hoe je achterhaalt wat een potentiele klant graag wil. Dit zijn allemaal kwaliteiten die je bij een vervolgopleiding goed kunt gebruiken!

Ook maak je bij O&O kennis met verschillende beroepenwerelden, waardoor je vaak een betere studiekeuze kunt maken. Door te werken aan projecten binnen verschillende beroepenwerelden kun je immers al een beetje proeven van het beroep en kun je onderzoeken of dat beroep echt bij je past.

OUD LEERLING AAN HET WOORD OVER HET TECHNASIUM

“Het is alweer 6 jaar geleden dat ik er op het Eckart voor koos om het vak O&O te volgen. Ik wist niet precies wat we gingen doen met dit vak omdat het toen vrij nieuw was. Ik wist alleen dat het stond voor onderzoek en ontwerp en dat sprak mij erg aan omdat ik graag nieuwe dingen wilde bedenken.

Tijdens mijn laatste jaar bij O&O hebben we onderzoek verricht naar het Raadhuisplein in Son en Breugel om het plein vervolgens opnieuw te ontwerpen. We onderzochten de geschiedenis van het plein, de functies van het plein en nog meer aspecten. Wat ik me toen nog niet besefte was dat dit vooronderzoeken waren die ik tijdens mijn vervolgstudie nog veel vaker zou gaan uitvoeren!

Inmiddels ben ik vierdejaars student bouwkunde. Ik zit nu in mijn laatste jaar en dat betekent dat ik ga afstuderen. Ik ga een aardbeving-bestendige woning ontwerpen voor op Lombok in Indonesië. Supergaaf! Maar nog niet zo gemakkelijk.

Eerst ga ik onderzoeken hoe een woning aardbeving-bestendig gebouwd kan worden, hoe de lokale mensen daar leven, wat voor gereedschappen en materialen er beschikbaar zijn om mee te kunnen bouwen en nog veel meer. Daarna ga ik alle gevonden informatie verwerken in een ontwerp voor een woning. Kortom: precies de manier van werken die ik bij O&O geleerd heb!

Nu ik terugdenk aan O&O vind ik dat het Eckart er goed aan heeft gedaan het vak als optie aan te bieden aan leerlingen. Er wordt veel diversiteit in werkvormen aangeboden. Terwijl de ene leerling voor onderzoek bezig was op de computer, was de ander bezig met het bouwen van een bestuurbare robot of onderzocht de routing van de school en probeerde die te optimaliseren.

Bedankt voor de lessen O&O!”

Steven Leijten

WIL JE MEER WETEN?

Ben je enthousiast geworden en wil je meer informatie over het vak O&O? Kijk dan eens op deze websites:

 

Vraag naar de folder (klik om te downloaden):