Menu

(Daar leef ik voor, hè)

Nu is de vakantie voorbij en moeten we weer terug naar school. Al heel lang, maar ik zeg het toch nog maar een keer. Vooral omdat dit weer de eerste post na de vakantie is, en ik dan toch iets over vakantie moet zeggen. Op de bovenstaande foto staan lampionnen en nog wat kleinere lichtjes. Als je goed kijkt lijkt het alsof de lampionnen vallen en een lange streep achter zich laten. Dat is het ook een beetje; de foto is gemaakt met een lange sluitertijd door de camera te bewegen i.p.v. de lampionnen te laten vallen.

En toen hadden we school en moest ik eigenlijk veel slaap hebben. Maar opeens kwam die rode supermaan in beeld. Zo’n verschijnsel kon ik niet negeren, dus ik ben er voor opgestaan. Om 5 uur. Heel fijn. Ik heb er geen spijt van. Hieronder zie je een van de foto’s. Gek genoeg zijn de foto’s met een kortere sluitertijd beter gelukt dan die met een langere.

Foto van de supermaaneclips

En dan programmeren. Daar ben ik weer fijn mee bezig geweest. Na twee keer een site voor andere mensen te hebben gemaakt ben ik zelf wat gaan maken, wat een heel leuk project blijkt te zijn. Het idee is namelijk dat ik een website maak waar je dingen (zoals auteur, titel & uitgever) kan invullen, en daar een bron komt uitrollen. En dan natuurlijk het liefst in de stijl die we hier op school gebruiken, de APA-stijl. Dat  is erg goed gelukt. Er zitten nog genoeg fouten in het programma die ik nog moet oplossen, maar hier is een demo.

Screenshot van de webpagina C[1]

De demo kan inmiddels wel andere bronnen dan boeken aan; die fout is opgelost. Voor de geïnteresseerden: als je een veld bewerkt werkt het programma het concept bij. Als je dan een ander type selecteert dan werkt het het concept ook bij, maar dan zijn er bepaalde velden leeg. De functies die die velden tot een bron verwerkten stopten met werken als de input er niet was. Dat heb ik uiteindelijk opgelost. Ik weet niet meer hoe. Maar het werkt. Dat is wel een beetje hoe ik grote programma’s maak.

  1. Ik bouw het eerst op uit een berg functies die ik allemaal door elkaar zet.
  2. Daarna voeg ik bij problemen nog een paar onnodige overkoepelende functies en ingewikkelde constructies toe omdat ik te lui ben om het probleem echt op te lossen.
  3. En daarna heb ik een programma dat je kan vergelijken met een machientje waar alle draden in de knoop zitten maar die wel werkt.

Het is daardoor wel heel moeilijk om iets te veranderen als het toch niet helemaal werkt.

En als je het nog wil zien, nog een macrofoto van een insect. Gewoon omdat.

Closeup van een Atalanta op een Buddleja

Hier een close-up van een Atalanta op een vlinderstruik. Als iemand me kan vertellen wat die vlekken in het oog van vlinders zijn zou ik dat graag horen. Ik kan me voorstellen dat het komt door de regelmatige reflectie van de facetogen, maar dat zou denk ik niet zulke dingen opleveren.

Ik heb overigens toch wel duidelijk gemaakt dat al deze foto’s van mij zijn? Iemand wees me er namelijk een tijdje geleden op dat het zou kunnen lijken alsof ik deze foto’s van wikipedia heb omdat er altijd een link naar Wikipedia stond. Maar ik heb deze foto’s dus zelf gemaakt.

Lars

TAGS: