Bron: studio040.nl/

Eindhovense jeugdraad van start: ‘We hebben eindelijk een stem’

Niet over jongeren praten, maar mét ze praten. Ze een stem geven. Dat is het idee achter de Eindhovense jeugdraad, die de gemeentepolitiek gaat adviseren. Deze week startten de jonge politici.

Twee van onze leerlingen, Hadyl Bechrif uit Havo 4 en Gökşen Küçükaycan uit Vwo 5, doen hieraan mee.

Het idee komt van CDA-raadslid Remco van Dooren en een groep jongeren. Inmiddels doen alle middelbare scholen in de stad mee, van vmbo tot vwo. De scholen vaardigen de leerlingen af. 

Mindset
“Het was altijd zo dat de volwassenen hun mening kunnen geven, en wij niet. Het is geweldig dat wij als jongeren nu ook inspraak hebben”, zegt lid van de jeugdraad Hadyl Bachrif. “Wij hebben een andere mindset dan volwassenen. Wij vinden bijvoorbeeld freerunnen leuk, zij niet”, vult collega Kevin van den Heuvel aan.

Advies
Van Dooren: “De jeugdraad heeft als doel om de gemeenteraad gevraagd of ongevraagd advies te geven. De jongeren kunnen hun inbreng leveren wat er anders moet, wat er verbeterd moet worden. En tegelijkertijd leren ze ook een beetje hoe de politiek werkt.”

Agenda
De tieners hebben al een aantal onderwerpen op de agenda staan, die ze binnenkort verder gaan bespreken. Het gaat dan onder meer over extra voorzieningen voor jongeren, meer groen in de stad en een actiever Eindhovens beleid tegen discriminatie.

Luisteren
De jeugdraad komt acht keer per jaar bijeen. Vier keer volgt er een advies. De bedoeling is dat zowel het college van burgemeester en wethouders als de gemeenteraad hiernaar gaan kijken. “Ik denk wel dat ze naar ons luisteren. Anders ga je toch ook geen jeugdraad oprichten”, aldus de jonge deelnemer Mitchel Baert.