Hallo, ik ben Atbin en ik ben 14 jaar oud. Ik (na een sprong van twee jaar) zit nu in VWO 5 op het eckartcollege in Eindhoven. Na dat ik mij eindexamen heb gedaan zal ik lucht en ruimtevaart studeren op de universiteit.

Sinds 2013 ben ik gefascineerd door de sterrenkunde. Een van de delen van de sterrenkunde die mij het meest interesseert zijn de exoplaneten. Ik heb binnen en buitenschoolse projecten gedaan over de sterrenkunde en andere wetenschappelijke onderwerpen. Een van die dingen was de 3d-pen, wat veel aandacht van de media trok. Nadat ik al deze projecten had gedaan kwam ik op de beslissing om een boek te gaan schrijven over exoplaneten. Ik had er wel redelijk kennis van en ik zag dat er geen echte boeken waren over dit onderwerp voor de jeugd.

Het boek heet; Exoplaneten ver, ver weg & hoe we ze vinden

Dit boek gaat over de planeten die buiten het zonnestelsel zijn ontdekt en de telescopen waarmee we ze hebben gevonden.

Het boek heeft zes hoofdstukken. De inhoud is zo samengesteld dat de lezer zonder voorkennis een juist begrip van het onderwerp kan krijgen.

Het ontwerp en de pagina-indeling van het boek is ook gedaan door mij.

In dit boek maakt de lezer eerst kennis met de belangrijkste aspecten en kenmerken van de sterrenkunde in een introducerend hoofdstuk. Vervolgens gaat de lezer over naar een hoofdstuk over de afstanden van het universum. Daarna lees je over de telescopen. Dan zijn er de zogenaamde “buitenaardse” exoplaneten. Op het einde van het boek is er ook nog een hoofdstuk met een aantal onderwerpen die iets moeilijker zijn dan de rest van de onderwerpen van het boek, van daar dat ze in een apart hoofdstuk gezet zijn voor mensen die er meer over willen weten. Als laatst is er een hoofdstuk met veel-gestelde vragen voor als er nog dingen onduidelijk waren gedurende het lezen van het boek. 

Het boek was geschreven met het doel om mensen van alle leeftijden, maar vooral mensen van mijn leeftijd, te introduceren aan deze bijzondere kant van de sterrenkunde.

Ik ben erg blij met het feit dat het boek nu eenmaal uitgegeven wordt en dat er weer mensen van mijn leeftijd weer geïnteresseerd kunnen zijn in dit geweldige vak.

Bedankt!

Bekijk het artikel op RTL4