Menu

Peachez, een romance is een ode aan de liefde, of beter gezegd: een ode aan het geloof daarin. Een professor Latijnse letterkunde verhaalt in retrospectief vanuit een gevangenis in Buenos Aires over de liefde van zijn leven.

Zijn academische leven lang heeft de hoofdpersoon zich gewijd aan het doorgronden van Latijnse teksten. Met zijn pensioen in het vooruitzicht ontvangt hij op een dag een e-mail met een storende spelfout. Capre diem, zo luidt de inhoud van het bericht. Normaliter zou dit bericht stante pede in zijn digitale prullenbak verdwenen zijn, maar de professor besluit anders. Hij stuurt de anonieme afzender een reply, verbetert de slip of the key en weidt uit over de betekenis van het onderhavige aforisme. De afzender reageert.

Vurige correspondentie
De kiem voor een langeafstandsrelatie is gelegd. Want, de afzender blijkt een vrouw te zijn, een bijzonder mooie, die de wereld als model afreist. Deze ‘Peachez’ toont bijzonder veel interesse in ‘proffie’. Ze vraagt hem om advies, levenswijsheden en foto’s. Zo af en toe deelt Peachez ook pikante plaatjes van zichzelf. Proffies gevoelige snaar blijkt geraakt – voor het eerst in zijn leven. Er gaat geen dagdeel voorbij zonder het versturen en ontvangen van een intiem berichtje. De maar in deze romance laat zich raden: er is geen Peachez. Althans, de professor blijkt niet met dit fotomodel te mailen. In plaats daarvan onderhoudt hij een vurige correspondentie met handlangers van een drugsbende.

Prachtige reconstructie
Ilja Leonard Pfeijffers jongste roman laat zich lezen een thriller. Weliswaar eentje waarvan de lezer de afloopt al kent, maar dat doet niets af aan de schitterende poëtische stijl en de prachtige reconstructie van de val waarin de hoofdpersoon loopt. Wie meer van Pfeijffer heeft gelezen, herkent vast het afzetten van beeld tegenover werkelijkheid. De hoofdpersoon realiseert zich te laat dat de werkelijkheid niet bestaat, enkel zijn projectie daarop.

The Professor, the Bikini Model and a Suitcase Full of Trouble
Peachez, een romance is gebaseerd op het relaas van professor Paul Frampton. Lees daarover meer op http://www.nytimes.com/2013/03/10/magazine/the-professor-the-bikini-model-and-the-suitcase-full-of-trouble.html?pagewanted=all&_r=0

 

J. van der Kant

TAGS: