Menu

Nee, ik ben geen fan van de VVD, allesbehalve. Toch prijkt hierboven mijn foto met Sander Dekker voor de troon in de Ridderzaal. Ik kon het niet laten, het is immers toch een bekend gezicht. Dekker heeft afgelopen zaterdag het ‘Toptalentengala’ georganiseerd, een middag en avond met masterclasses en een galadiner in de ridderzaal. Dat klinkt supergaaf, en dat was het absoluut!

Dankzij een aantal oplettende docenten kreeg ik te horen van dit gebeuren, en heb ik me dus ingeschreven voor de masterclass filosofie, van Bas Haring, bij sommigen misschien bekend van het TV-programma Proefkonijnen. Na een selectieprocedure kreeg ik goed nieuws: ik was uitgenodigd! Iedereen vond het nodig om me erop te attenderen dat ik toch echt een selfie met Mark Rutte móést maken, want hij kwam om de masterclass politiek te geven. Daar had ik me in eerste instantie voor op willen geven, dus zei ik dat tegen meneer Van Mierlo, die de voor de aanmelding verplichte aanbevelingsbrief ging schrijven, maar toch schreef hij de brief voor filosofie. Of dat expres was weet ik niet maar het was maar goed ook, want blijkbaar kon Rutte maar één uur, en dat is ook de reden dat ik met hem géén selfie heb kunnen maken.

Eenmaal in Den Haag was er even stress. Ik moest op het busplatform zijn, maar waar was dat? Gelukkig bleek dat makkelijk te vinden. Toen verzamelden zo’n 125 middelbare scholieren zich bij de bussen die ons naar het Museon zouden brengen, en begon er een heel interessant sociaal proces waarvan ik zeker weet dat je er honderden pagina’s sociologie mee kunt vullen: obligatory kennismaken. Je zat voor de rest van de dag met die mensen opgescheept dus kon je ze maar beter meteen een hand geven en jezelf voorstellen, was de heersende gedachte. En op de ene of andere manier ging dit voorstellen bij vrijwel iedereen exact hetzelfde. Het is natuurlijk ook wel begrijpelijk dat de eerste vragen, ‘Waar kom je vandaan?’, ‘Naar welke masterclass ga jij?’ allemaal hetzelfde zijn, maar als je een half uur in een bus zit en iedereen heeft nog steeds constant een identiek gesprek, dan is dat toch wel grappig.

Na een soort petje-op-petje-afspel, waar ik na de eerste vraag (Is het symbool van Den Haag een reiger of een ooievaar?) al meteen eruit lag, en het voorstellen van de mensen die de masterclasses gaven, waaronder Ali B en Niven Kunz (sterrenkok die het galadiner verzorgde), begonnen de masterclasses zelf. Bas zei meteen dat hij wilde dat je hem Bas noemde en met ‘je’ aansprak, dus dat zal ik maar aanhouden. Bas vertelde over zijn manier van filosoferen, en hoe hij tot de filosofie was gekomen. Hij had drie trucs, maar naar mijn mening waren ze alle drie hetzelfde als de laatste, namelijk zorgvuldig redeneren. Ik zou de andere twee opnoemen, maar door de overlap weet ik niet meer hoe hij ze noemde. Toen de masterclass ten einde kwam wilde ik nog graag een foto met hem. Het moment suprême was daar: mijn eerste selfie met een bekend persoon. Maar hoewel ik regelmatig fotografeer, ben ik ontzettend slecht in selfies maken, dus viel mijn telefoon bijna uit mijn hand, en op het resultaat waren de pixels te tellen. Helaas…

Vervolgens was er het galadiner, dat aan elkaar werd gepraat door Sjaak Bral. Dit vond plaats in de Ridderzaal, en het was een verrassende ervaring om feestmuziek (en dan bedoel ik schoolfeestmuziek, niet trouwfeestmuziek) in de Ridderzaal te horen. Dat werd wel goedgemaakt door het eten, wat erg lekker was. Helaas blijkt het toch zo dat hoe meer je betaalt, hoe minder er op je bord ligt, en het blauwebessentaartje was bedolven onder een half bloemenbed.

Ik zat twee stoelen naast Sander Dekker, en hij had het erover dit gala volgend jaar weer te organiseren. Als dit zo is, en dat hoop ik wel, zou ik zeggen aan iedereen die dit leuk lijkt: meld je aan!