Menu

Bron en fotografie: ED.nl

Leerlingen van het Eckartcollege in Eindhoven gaan tijdens een ‘wereldburgerstage’ aan de slag in Thailand en Cambodja.

Ze zijn vre-se-lijk enthousiast, Gaby Sondagh (15), Britt Cox (15) en Dominique Kleuters (16). De vwo-leerlingen van het Eckartcollege in Eindhoven stralen van oor tot oor.

Want de meiden doen met negentien andere leerlingen van havo en vwo mee aan de eerste ‘wereldburgerstage’ van de middelbare school. Ze vertrekken in de laatste schoolweek voor drie weken naar Thailand en Cambodja.

,,Ik heb er veel zin in”, zegt Dominique. ,,Ik ben nog nooit buiten Europa geweest.”

Het is de voorlopige climax van het project, na pakweg een halfjaar van voorbereiding. Het enthousiasme om over de reis te vertellen is zo groot, vertelt initiatiefneemster en docent Duits Susan Achatz, dat er geloot moest worden.

Wereldburgerstage
Achatz bracht het project mee van het Lorentz Casimir, waar ze vorig jaar les gaf. ,,De wereldburgerstage is een initiatief van de stichting Global Exploration, die sinds tien jaar probeert jongeren zich voor te laten bereiden op het wereldburgerschap”, vertelt Achatz. ,,In overleg met organisaties in de bestemmingslanden, wordt bekeken wat nodig is. Hoe geholpen kan worden.”

We steken écht de handen uit de mouwen

Gaby Sondagh

Gaby: ,,Het mooie is dat we in aanraking komen met andere culturen. Maar ook dat we mensen gaan helpen. En dat we later onze ervaringen weer in Nederland kunnen delen.”

In Thailand en Cambodja hebben de leerlingen buddies, een soort maatjes.  Achatz: ,,Dat zijn leeftijdgenoten. Onze leerlingen verblijven ook enkele nachten in koppels van twee bij die buddies.” De afgelopen tijd hebben de Eindhovense scholieren via sociale media kennisgemaakt met de Aziatische maatjes.

Sponsorgeld
Deelnemen aan de reis is niet gratis; elke leerling telt 900 euro neer. Britt: ,,Bovendien hebben we 1800 euro sponsorgeld bijeen moeten brengen.” Met dat geld wordt een reeks projecten in beide landen betaald.

Het sponsorgeld wordt voor concrete projecten aangewend. Zo gaat 6500 euro naar een middelbare school in het Thaise Bantak. In de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh wordt 5 mille besteed aan het opknappen van een school en gaat 3.000 euro naar Hands of Hope, een organisatie die mensen met een beperking helpt. 

De meiden benadrukken dat ze niet op vakantie gaan naar Thailand en Cambodja. ,,We steken écht de handen uit de mouwen”, zegt Gaby. Zo gaan ze helpen bij de aanleg van sanitaire voorzieningen, het helpen renoveren van een school en het aanleggen van een schooltuin.

Om het sponsorgeld bijeen te brengen hebben de leerlingen de afgelopen tijd een groot aantal klussen gedaan. Dominique vertelt dat ze 1200 appelflappen heeft verkocht bij de Albert Heijn aan het Cassandraplein. ,,Eigenlijk wilde ik statiegeldbonnetjes ophalen. Maar de ondernemer kwam zelf met het idee van de appelflapppen, die hij ook nog eens schonk. Daarmee haalden we in één keer 600 euro op”, vertelt ze.

Om geld in te zamelen is er dinsdag 12 juni een netwerkontbijt. Aanmelden kan via globalexploration@eckartcollege.nl.

TAGS: